Affinity Designer vs Adobe Illustrator: kan Designer ersätta Illustrator?

Chansen är om du jobbar med ett designerprojekt att du använder en Adobe-produkt. Sedan introduktionen för snart 30 år sedan har den kreativa mjukvaran jätte-expanderat och blivit en oumbärlig tillgång i designbranschen. Med över 20 skrivbords- och mobilappar tillgängliga via Creative Cloud dominerar Adobe den digitala grafiska skapande marknaden som till synes ohotad. Flera produkter, inklusive CorelDRAW, Inkscape och Sketch, har försökt konkurrera, men i slutet av dagen kommer Illustrator fortfarande framåt. Den senaste utmanaren? Affinity Designer lanserades i slutet av 2014 och lovar att ge Adobe en kamp för sina abonnemangsavgifter.

Men levererar den? Vi kollade på tre viktiga designkomponenter-verktygssatser, importera / exportera filfunktioner och arbetsytans funktioner – och granskade hur Affinity Designer staplar upp jämfört med Illustrator.

Vad är Affinity Designer?

Affinity Designer är skapad av UK-baserade Serif Labs, en vektorgrafikredigerare som är ett alternativ till Adobe Illustrator. Serif grundades på 1990-talet som en utvecklare av programvara för lågprissättning, PC / Windows-programvara för skrivbordspublicering för användare på entréplan. Nu tar företaget på sig marknaden för grafikprogramvara för Mac och numera även Designer. Tillgänglig för 519 kr kan Affinity Designer enkelt avvisas som ett annat billigt grafikprogram riktat till amatörer, men det skapades speciellt för professionella designers vana att arbeta i en Mac-miljö. Med förmågan att redigera och skapa pixellager fungerar Affinity Designer tydligt som en Illustrator / Photoshop-hybrid, men kan det vara ett attraktivt alternativ till designers som arbetar ofta i båda programmen? Har Affinity Designer erbjuda tillräckligt många funktioner för att sva långvariga Adobe-användare? Eller är det bättre lämpat för nybörjare? I dagsläget finns Affinitys produkter ej på svenska.

Verktyg

För nya designers och gamla proffs erbjuder Affinity Designer ett modernt, intuitivt användargränssnitt som gör det möjligt för användare att övergå nästan obemärkt mellan den och Illustrator. Spännande designers hittar alla nödvändiga verktyg tydligt organiserade och tillgängliga och standardverktygsfält och tangentbordsgenvägar kommer att känna sig bekanta med Adobe-användare. Inlärningskurvan är mer som en mild lutning för designers som är erfarna i Illustrator eller Photoshop.

Affinity Designer levereras med alla vanliga penn- och formverktyg för att slutföra komplexa vektor och pixelbaserade konstverk. Med personalverktygsfältet – som delar vektorn, kan pixel- och exportverktyg uppdelas i tre separata uppsättning (användare kan byta mellan verktygssätt utan avbrott i arbetsflödet). För designers som arbetar i Photoshop och Illustrator samtidigt kan Affinity Designer vara en tidsbesparare. Användare som är beroende av klassiska Photoshop-verktyg som trollstav eller klonborste kommer att behöva spendera ytterligare 519 kr för Affinity Photo, Affinity Designers systerprogram, släppt 2015.

Erfarna vektorartister och infografiska designers kommer att hitta en märkbar brist på de mer avancerade verktygen som finns i Illustrator CC. Till exempel innehåller den aktuella versionen av Affinity Designer inte ett perspektivgrid eller kolumngrafverktyg.

Importera och exportera filer

Huruvida man kan dela sina arbetsfiler med ett lag eller uppdatera mallar som skapats på en annan plattform, är kompatibilitet ett problem som väldigt få grafikprogram har tagit upp tidigare. Medan andra icke-Adobe-program kan konvertera PSD- eller EPS-filer och öppna i ett icke-redigerbart format, kan Affinity Designer öppna och redigera PSD, AI och EPS relativt enkelt. Uppdatering av föråldrade logotyper i en inbyggd AI-fil skapad i CS2 kan slutföras inom Affinity Designer på några minuter. Att spara tillbaka till AI är dock inte möjligt. Trots att det är en vektorredigerare, exporterar Affinity Designer export till PSD istället. Exportera färdiga filer är lättare eftersom separat exportdialog sparas till EPS, PDF, PNG, JPG, GIF och TIFF-format.

Eftersom Adobe erbjuder ett bredare utbud av funktioner och inställningar, kan vissa av dem kanske inte bevaras när de importeras till Affinity Designer. Till exempel kan mönsteröverlagringar och andra effekter eller filter förloras från importerade PSD-filer och importerade AI-filer kan inte behålla grupperade objekt.

Arbetsytans funktioner

Affinity Designer når inte upp till Adobe Illustrator i arbetsytans alternativ. Illustrator CC erbjuder flera arbetsytor förinställda för olika typer av designjobb – webbdesign, automation och prepress-korrektur för att nämna några – och möjligheten att skapa en anpassad arbetsyta. Affinity Designer Studio ger några av samma funktionerna – färgrutor, effekter, penslar och stilar – men dessa är rudimentära i jämförelse. Medan programmet är utrustat med ett brett spektrum av effekter och stöder ett utökat urval av vektorgrader och möjligheten att ladda Photoshop-penslar (.abr-filer), saknar den möjligheten att importera bibliotek i Photoshop-mönster (.pat) och anpassade former (.csh), vilket kan ge förtret till designers som har samlat stora bibliotek för dessa designelement.

Senaste uppdateringar av Affinity Designer-integrerade PANTONE-färgprover och möjligheten att aktivera artboards. Dessa förbättringar är tecken på att utvecklarna hos Serif förstår behoven hos professionella designers och arbetar för att möta dessa behov.

Tillgänglighet

För närvarande är Affinity Designer och Affinity Photo, Serifs bildredigeringsprogram, tillgängligt för köp över hela världen på Mac och Windos OS. Designer och Photo finns nu även till iPad. Adobe CC är tillgängligt för Mac och Windows, och i Adobe-mobilapparna kan användare skapa och bevara redigera bilder i Creative Cloud för användning över plattformar.

Affinity Designer vs Adobe Illustrator: resultat?

När det gäller funktion och stil är Affinity Designer ett imponerande, lågbudgetalternativ till Adobe Illustrator. Det är förhållandevis enkelt för nybörjaren att använda som lärande verktyg men tillräckligt kraftfullt för frilans grafiska artister. Fullservice-designers som behöver skapa flera siddokument behöver fortfarande lita på InDesign-eller den gamla Quark Xpress, eftersom Serif ännu inte har släppt ett jämförbart alternativ. För omfattande funktioner, verktyg och genvägar har Adobe CC Affinity vunnit. Men om Serif håller takten kan vi snart se Affinity-sviten bli en viktig konkurrent på marknaden för grafisk mjukvara.