Nytt på hemsidan

Fri frakt om du handlar för mer än 400 kr.

banner-dns

Nytt utseende

Ja, nu har jag bytt tema på Postergrafik till ett snabbare och med mer funktioner. Har också installerat ett nytt cache-program. WP Rocket heter det och är enligt många, det bästa cache pluginet för WordPress. Men det finns bra konkurrenter som

  • WP Super Cache
  • WP Fastest Cache
  • W3 Total Cache

Här är det sista resultatet från GTmetrix.

GTmetrix-resultat-2018-11-30

Jag nådde inte ända fram, men jag är jättenöjd med det här resultatet.

Vad jag gjort mer?

Jag har börjat med DNS och jag har valt Cloudflare som integrerar bra med WP Rocket. DNS är en hierarkisk databas vilket innebär att informationen är lagrad i en trädstruktur, som gör att det går snabbt att hitta fram till den information som man är intresserad av.

Av DNS Servern får vi ett DNS-namn (Domain Name System)  istället för en ip-adress.

För att slå upp vilken IP-adress som hör ihop med ett domännamn används dessa DNS-servrar. Som är utplacerade över internet. När en Postergrafik-läsare vill besöka postergrafik.se skickas en förfrågan till den valda eller tilldelade DNS-servern. DNS-servern svarar med vilken IP-adress postergrafik.se har, så att klienten kan fortsätta dit.

Varje fungerande domännamn på internet måste ha (minst) en utpekad auktoritativ namnserver som kan översätta domännamnet till en IP-adress. Detta kan låta som att vissa namnservrar måste innehålla väldigt mycket information – till exempel finns det över trekvarts miljon domännamn som slutar på .se. Måste då inte den auktoritativa namnservern för .se ha koll på IP-adresserna för alla dessa domännamn?

Svaret är nej. Tack vare att DNS är hierarkiskt uppbyggt behöver den utpekade namnservern för .se inte ha informationen om alla sina underdomäner. Det ansvaret kan i stället delegeras till andra auktoritativa namnservrar. Varje namnserver har bara komplett information om en del av sin domän och denna del kallas för en zon.

dns-struktur

 

Lämna ett svar