Placera posters, foto m.m

posters-på-vägg

Hänga upp posters, foto och konst m.m.

Hänga upp posters. Så du har tagit ett vackert foto, du har fått din nyinköpta ram, och fotot passar perfekt i ramen. Nu kommer den svåra delen, hur och var du ska hänga den? Om en bildram hänger bra på en vägg kan den skapa en intressant kontaktpunkt inom ett rum, både för gäster som besöker ditt hem men också för att du ska kunna se fotot dagligen.

Det finns en optimal höjd som du kan använda när det gäller att hänga upp en posters, dvs den ska vara 1450 mm från golvet till mitten av bilden. Det är den genomsnittliga ögonhöjden och används som en standardhöjd på många gallerier och museum. Även om det här är mycket lätt att göra i ett konstgalleri med alla sina nakna väggar, så kanske det inte är lika lätt i hemmet på grund av möbler, fönster och dörrar m.m. Det här är bara en föreslagen regel som man kan ta med sig, men oroa dig inte om det inte är möjligt.

Om du hänger en ensam bild, försök då att överväga storleken på bilden i förhållande till den vägg som den ska hänga på. Till exempel om du har en stor öppen vägg undviker du att hänga en liten bild på väggen. Försök istället att hitta ett mellanting eller en stor storlek på bilden och som är tillräckligt stor för att dra uppmärksamhet till sig.

En annan övervägning är var exakt du ska placera bilden, många människor strävar helt enkelt efter att hänga upp den på mitten av en vägg, men om du vill göra ett verkligt intryck, varför hänger du inte din bild lite ifrån centrum? detta kan bidra till att ett rum verkar större såväl som snyggare.

ATT PLACERA FLERA BILDRAMAR

Tricket är att kunna placera flera bildramar så att du utnytjar allt utrymme som väggen ger.

Trappor är ett ganska vanligt sätt att placera bilder som där följer trapporna parallellt uppåt, och där bilderna alltid är i ansiktshöjd.

Ett annat bra sätt att hänga dina posters är att skapa ett väggkollage. Det viktiga när du planerar detta är att se till att layouten är balanserad:

Hänga upp posters med olika stil på dina motiv? Satsa på enhetliga ramar för att inte skapa ett rörigt intryck. Enhetliga motiv kan du med fördel blanda ramar till! Att våga bryta av med exempelvis en svart ram eller någon träram tillsammans med övervägande vita ramar kan skapa ett väldigt harmoniskt intryck samtidigt som det livar upp rummet.

Hänga upp posters som en fotovägg, börjar du med det största fotot och bygger på med de mindre tavlorna runt om.

Använd golvet och papper att testa på:

  • Ett bra sätt att planera din layout är att använda ett stort pappersark (eller många pappersark ihop).
  • Lägg sedan ut dina ramar ut på pappret, för att skapa ett resultat som du är nöjd med och rita sen runt ramarna, så du har perfekt koll när du hänger upp dina posters på väggen.
  • Innan du flyttar om dina bilder tar du ett foto, så du vet hur dom hängde ifall du ångrar dig.
  • För att försäkra dig om att du får hålen på rätt plats, mäter du på varje ram avståndet från rammens kant till hakkroken. Sedan överför du detta till ditt planeringsblad, markera på varje ramsida där kroken är (det här du ska borra)
  • Slutligen tejpar du upp papperet på väggen, kom ihåg att ögonlinjen är ungefär 1450mm från golvet. Ta ett steg tillbaka och titta, när du är nöjd med positionen, kan du börja borra och placera dina ramar på väggen – och glöm inte att ta bort papperet!

Denna metod är ett utmärkt sätt för att ge dig en idé att planera hur dina ramar kommer att se ut på väggen innan du börjar borra några hål. Med hjälp av den här metoden kan du stå tillbaka från väggen och se effekten och positionering av ramarna och låta dig testa olika idéer.

Våga prova olika sätt! Du kan till exempel hänga tavlorna nära varandra utan något mellanrum? Eller varför inte rama in tvn med en härlig tavelvägg för att skapa känslan av att tvn är en del av tavelväggen? Det är enbart din egna inspiration som sätter gränserna!

LYCKA TILL!

Här under följer några förslag på olika sätt att hänga dina posters.

1 Måtten här är B: 115 cm H: 67 cm med ett mellanrum på ca 7cm.

hänga upp posters-1

 

2 Måtten här är B: 124 cm H: 77 cm med ett mellanrum på ca 7cm.

 

hänga upp posters-3
3 Måtten här är B: 118 cm H: 107 cm med ett mellanrum på ca 7cm.
hänga upp posters-4
4 Måtten här är B: 89 cm H: 80 cm med ett mellanrum på ca 7cm.
hänga upp posters-5
5 Måtten här är B: 78 cm H: 67 cm med ett mellanrum på ca 7cm.
hänga upp posters-6
6 Måtten här är B: 181 cm H: 117 cm med ett mellanrum på ca 7cm.
hänga upp posters-7
7 Måtten här är B: 87 cm H: 95 cm med ett mellanrum på ca 7cm.
hänga upp posters-8
8 Måtten här är B: 124 cm H: 87 cm med ett mellanrum på ca 7cm.
hänga upp posters-9
Vi tar inget ansvar för ev.  felaktigt angivna måttangivelser.

Lämna ett svar